Skip content

Savjetodavna služba HOK-a › 
Kakva je razlika između "žutih" i "plavih" ugovora o naukovanju?
Savjetodavna služba HOK-a
Pronađi

Kakva je razlika između "žutih" i "plavih" ugovora o naukovanju?

Ugovor o naukovanju (UT-XI-4-123/UN- žuti ugovor) sklapaju s naučnikom i licencirani obrti i pravne osobe. Pri tome majstor - stručni učitelj mora imati položeni majstorski ispit ili priznati majstorski status,odnosno ispunjene druge propisane uvjete za odobravanje licence, a obrt ili pravna osoba imati i osiguran prostor i opremu s kojom može realizirati najmanje 70% radnih zadaća praktičnog dijela naukovanja.
Ugovor o naukovanju (UT-XI-4-123/BL- plavi ugovor) koristi se u slučajevima izuzetaka kada se upisuju učenici koji nisu sklopili ugovor o naukovanju s obrtnikom zbog nedostatka licenciranih obrtničkih mjesta. Za te je učenike srednja strukovna škola, uz suglasnost Hrvatske obrtničke komore, organizirala realizaciju praktičnog dijela naukovanja u pravnim osobama koje posluju na obrtnički način ili u radionicama škole. To su najčešće veliki gospodarski sustavi čiji samo pojedini sektori posluju na obrtnički način. I ova trgovačka društva su dužna osigurati majstora - stručnog učitelja s položenim majstorskim ispitom ili priznatim majstorskim statusom.

Vidljivo je da je u oba slučaja obveza imati majstora - stručnog učitelja s položenim majstorskim ispitom ili priznatim majstorskim statusom, te da niti jedan ugovor nije moguće primijeniti u slučaju nepostojanja ovog uvjeta, bilo da se radi o trgovačkim društvima ili o obrtima.

Obje vrste ugovora o naukovanju koriste se za sva zanimanja sa liste vezanih obrta, dok se za zanimanja koja nisu na listi vezanih obrta koristi obrazac za ugovor o praktičnoj nastavi UT-XI-4-123p.

Postavite pitanje
Ukoliko imate dodatnih pitanja ispunite obrazac na ovom linku.