Skip content

Savjetodavna služba HOK-a › 
Po čemu se obrazovanje za obrtnička zanimanja razlikuje od ostalog srednješkolskog obrazovanja?
Savjetodavna služba HOK-a
Pronađi

Po čemu se obrazovanje za obrtnička zanimanja razlikuje od ostalog srednješkolskog obrazovanja?

Posebnost ovog sustava je da opće obrazovne predmete i stručno teorijski dio naukovanja izvodi srednja strukovna škola, a praktični dio naukovanja licencirana (ovlaštena) obrtnička ili druga radionica.
Nastavni plan i program za obrtnička zanimanja u dvojnom sustavu obrazovanja sastoji se od :

  • općeobrazovnog,
  • stručno - teorijskog i
  • praktičnog dijela.

Općeobrazovni dio programa propisuje ministar nadlažan za obrazovanje, uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatske obrtničke komore i uz suglasnost ministra nadležnog za obrt.
Stručno - teorijski i praktični dio (naukovanje) propisuje ministar nadležan za obrt, nakon prethodno pribavljenog mišljenja Hrvatske obrtničke komore i suglasnosti ministra nadležnog za obrazovanje.
Naukovanje je sastavni dio cjelovitog sustava odgoja i obrazovanja za zanimanja u obrtu kojemu je svrha osposobljavanje naučnika za obavljanje poslova u zanimanju za koje se školuje. Praktični dio naukovanja izvodi se u obrtima, ili pravnim osobama (trgovačkim društvima, zadrugama i ustanovma),dobro opremljenim za obavljanje praktičnog dijela naukovanja. Poduku izvode majstori - stručni učitelji. Za prijam naučnika, se izdaje dozvola (licenca).

Postavite pitanje
Ukoliko imate dodatnih pitanja ispunite obrazac na ovom linku.