Skip content

Savjetodavna služba HOK-a › 
Ekološka proizvodnja u preradi grožđa i proizvodnji vina.
Savjetodavna služba HOK-a
Pronađi

Ekološka proizvodnja u preradi grožđa i proizvodnji vina.

Osnovni uvjeti prerade grožđa i proizvodnje vina propisani su Zakonom o vinu Republike Hrvatske (NN96/03), a vrijede i posebni propisi ekološke proizvodnje (NN (91/01).
Postupci i mjere koje se poduzimaju u preradi grožđa i proizvodnji vina trebaju biti usmjereni k sljedećim ciljevima:

  • proizvodnja vina dopuštena je samo od grožđa iz ekološkog uzgoja,
  • dopuštena je dodatna kupovina grožđa, mošta ili vina iz ekološke proizvodnje i prerade (uz odobrenje nadzorne stanice),
  • proizvod treba biti povoljnih organoleptičnih svojstava i visoke prehrambene vrijednosti,
  • organske nusproizvode (komina, kvasci, talog) iz proizvodnje i prerade treba vratiti na proizvodnu jedinicu kao organsko gnojivo,
  • kemijske postupke treba zamijeniti fizikalnim radi izbjegavanja stvaranja štetnog otpada,
  • treba izbjegavati skraćivanje pojedinih faza i postupaka radi manjeg utroška sirovina i energije,
  • postupak proizvodnje i prerade mora biti tako organiziran da se pri nadzoru može dokazati da su sve faze provedene sukladno ekološkim propisima,
  • u proizvodnji vina treba osigurati spontanu fermentaciju i biološku razgradnju kiselina,
  • u proizvodnji crvenih vina dopuštena je fermentacija masulja uz kratko zagrijavanje,
  • uporabu sumporaste kiseline treba svesti na najmanju moguću mjeru,
  • za vrenje i skladištenje vina dopuštene su posude koje ne utječu negativno na kvalitetu vina, preporučuje se korištenje drvenih bačvi i suđa od nehrđajućeg čelika,
  • za punjenje preporučuje se uporaba nepovratnih boca, a iznimke su moguće samo ako pogon može osigurati i dokazati skupljanje i stavljanje u reciklažu boca,
  • zabranjena su sva sredstva za čišćenje, koja sadrže klor, tenzide i fosfate.

U ekološkoj proizvodnju i preradi vina i groždanog mošta dopušteni su sljedeći postupci i sredstva:

  • toplinski (do 40 stupnjeva C) i postupci hlađenja,
  • centrifugiranje i filtriranje,
  • prozračivanje,
  • doslađivanje saharozom i koncentriranim moštom iz ekološke proizvodnje,
  • otkiseljavanje bakterijama mliječno-kiselog vrenja, kalijev i kalcijev karbonat,
  • bistrenje: bentonit, kremična kiselina (silicijev dioksid) kao koloidna otopina ili gel, želatina, riblji mjehur, bjelanjak, kazein,
  • punjenje vrućeg grožđanog mošta,
  • popravljanje arome: aktivni ugljen, tanin, limunska kiselina, pektolitički enzimi,
  • sumporasta kiselina i kalijev metabisulfit (najviše dopuštena količina sumporaste kiseline jest 2/3 od količine koja je dopuštena Zakonom o vinu),
  • kvasci,
  • celuloza,
  • tiamin,
  • inertni plinovi: ugljični dioksid dobiven iz ugljične kiseline, dušik.

Zabranjena je uporaba sljedećih postupaka i sredstava:

  • upotreba genetički izmijenjenih organizama i proizvoda,
  • kratko zagrijavanja na temperature više od 40 stupnjeva C,
  • proizvodnja slatke rezerve s uporabom velikih količina sumporaste kiseline,
  • dodavanje šećera slatkoj rezervi (obogaćivanje i otkiseljavanje slatke rezerve),
  • toplo punjenje vina,
  • pomagala za filtre (filtrirne slojnice koje sadrže azbest),
  • kalijev ferocijanid (žutokrvna sol),
  • meta i DL vinska kiselina,
  • malitex postupak,
  • sorbinska i askorbinska kiselina,
  • srebrni klorid,
  • bakreni sulfat,
  • kalijev bitartarat,
  • polivinil polipirolidon (PVPP),
  • posuđe od simalena, PVC-a i drugih materijala koji su izrađeni s pomoću tekućih omekšivača.

Vina iz treće berbe mogu dobiti znak ekoproizvoda.

Postavite pitanje
Ukoliko imate dodatnih pitanja ispunite obrazac na ovom linku.