Skip content

Savjetodavna služba HOK-a › 
Postupak homologacije uvezenog osobnog vozila?
Savjetodavna služba HOK-a
Pronađi

Postupak homologacije uvezenog osobnog vozila?

Pravilnikom o homologaciji vozila propisano je da se cestovna motorna i priključna vozila, prije uvoznog carinjenja (za vozila koja se uvoze u Republiku Hrvatsku), odnosno prije puštanja u promet (za vozila koja se proizvode u Republici Hrvatskoj), moraju podvrgnuti provjeri homologacijske podobnosti.
Postupak homologacije provodi se za sva nova i rabljena vozila.
Provjerom homologacijske podobnosti se dokazuje da su dijelovi vozila i uređaji na vozilu ispitani u skladu s onim europskim pravilnicima ili smjernicama koje su na snazi u državi u koju se vozilo uvozi. Ova provjera je u funkciji sprječavanja uvoza sigurnosno i ekološki nepodobnih vozila koja ne odgovaraju homologacijskim propisima u Republici Hrvatskoj.

Homologacija vozila provodi se na dva načina, i to kao:

  • homologacija TIPA VOZILA, a provodi se za nova vozila koja se uvoze odnosno serijski proizvode u Republici Hrvatskoj
  • homologacija POJEDINAČNOG VOZILA, a provodi se za nova i rabljena vozila koja se pojedinačno uvoze u Republiku Hrvatsku

Dakle, svaka fizička ili pravna osoba, koja pojedinačno uvozi osobno motorno vozilo radi prodaje ili za svoje potrebe, obvezna je izvršiti homologaciju vozila.
Postupak homologacije pojedinačno uvezenog vozila može se obaviti na jednom od ispitnih mjesta u zemlji. Sva ispitna mjesta nalaze se u stanicama za tehnički pregled vozila smještenim u neposrednoj blizini carinarnica.
Uz zahtjev za homologaciju pojedinačnog vozila potrebno je:

  • pribaviti i priložiti potvrdu proizvođača ili COC-dokument
  • tehničke podatke o vozilu (strana prometna dozvola, račun)
  • jedinstvenu carinsku deklaraciju
  • platiti propisanu upravnu pristojbu i naknadu za postupak homologacije (za osobno vozilo se plaća upravna pristojba u biljezima i naknada u kn)

Ako se nakon pregleda vozila i priložene dokumentacije utvrdi sukladnost s propisima, na ispitnom mjestu (stanici za tehnički pregled) ćete dobiti Potvrdu o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila.
Potvrda o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila je dokument bez kojeg nije moguće obaviti uvozno carinjenje.
U slučaju da automobil ne prolazi homologaciju odnosno da mu je uskraćena potvrda o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila, neće ga biti moguće cariniti niti registrirati u zemlji.
Zato prije kupnje vozila u inozemstvu obvezno potražite informacije o tipu vozila koji se kupuje, odnosno, doznajte koja vozila ne treba kupiti, jer ne udovoljavaju propisima Republike Hrvatske.
Potrebne informacije možete naći na internet adresama: www.hak.hr , www.dznm.hr,
www.cvh.hr ili kod

  • Centra za vozila Hrvatske (CVH), tel.01/6379211
  • Hrvatskog autokluba (HAK), tel.01/6611976
  • ispitnih mjesta za homologaciju
  • ovlaštenih dobavljača/uvoznika


Pitanje se nalazi još u slijedećim grupama:
Postavite pitanje
Ukoliko imate dodatnih pitanja ispunite obrazac na ovom linku.