Skip content

Savjetodavna služba HOK-a › 
Kako dobiti potvrdu proizvođača za rabljeno osobno vozilo kupljeno u inozemstvu, koji dokumenti su potrebni i kolika je naknada?
Savjetodavna služba HOK-a
Pronađi

Kako dobiti potvrdu proizvođača za rabljeno osobno vozilo kupljeno u inozemstvu, koji dokumenti su potrebni i kolika je naknada?

Ovlašteni dobavljači u Republici Hrvatskoj za uvezeno osobno vozilo izdaju potvrdu proizvođača, dokument koji služi za obavljanje homologacijskog pregleda na za to ovlaštenim ispitnim mjestima, tj. Stanicama za tehnički pregled.
Dokumenti potrebni da bi se dobila potvrda proizvođača:

  • podaci o uvozniku
  • kopija knjižice vozila sa vidljivim brojem šasije
  • kopija uplatnice (cijena potvrde za osobno vozilo iznosi 405,90 kn sa PDV-om, ovjera COC dokumenta i potvrde proizvođača koja je izdana u inozemstvu iznosi 123,00 kn sa PDV-om)

Važno je napomenuti da prije kupnje vozila u inozemstvu treba provjeriti da li vozilo prolazi
homologaciju. U slučaju da automobil ne prolazi homologaciju odnosno da mu je uskraćena potvrda o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila, neće ga biti moguće cariniti niti registrirati u Republici Hrvatskoj. Zato, prije kupnje vozila je potrebno obvezno saznati tip vozila (broj šasije) i uspostaviti kontakt s ovlaštenim dobavljačem. Ovlašteni dobavljač ima pristup bazi podataka proizvođača te će moći savjetovati svakog kupca da li je vozilo homologacijski podobno ili nije.
Informacije o ovlaštenim dobavljačima-generalnim zastupnicima u zemlji sukladno tome o kojoj marki vozila se radi, mogu se dobiti u Hrvatskom autoklubu (www.hak.hr)i Centru za vozila Hrvatske (www.cvh.hr).Pitanje se nalazi još u slijedećim grupama:
Postavite pitanje
Ukoliko imate dodatnih pitanja ispunite obrazac na ovom linku.