Skip content

Savjetodavna služba HOK-a › 
Olakšice kod zapošljavanja radnika?
Savjetodavna služba HOK-a
Pronađi

Olakšice kod zapošljavanja radnika?

Poslodavcu koji zapošljava nove radnike nakon jednomjesečne prijave kod Zavoda za zapošljavanje, na neodređeno vrijeme ili na određeno vrijeme (pripravnike, vježbenike, stažiste), može se umanjiti porezna osnovica na godinu dana od zaposlenja novog radnika.

Zakonom o porezu na dobit određeno je da se porezna osnovica poslodavca može dodatno umanjiti po osnovi plaća novih radnika i to za visinu plaća i doprinosa na plaću koji su obračunati za razdoblje na koje se utvrđuje porez, a isplaćeni do dana podnošenja porezne prijave.

Zakonom o porezu na dohodak određeno je da se obveznicima poreza na dohodak koji obavljaju samostalnu djelatnost osnovica poreza na dohodak može u poreznom razdoblju dodatno umanjiti za iznos isplaćenih plaća i uplaćenih doprinosa na plaću novim radnicima, te za iznos isplaćenih nagrada učenicima za vrijeme praktičnog naukovanja.

Zakonom o porezu na dobit potiče se ulaganje i to na način da se umanjuje stopa poreza na dobit za razdoblje od 10 godina. Ako je dobit ostvarena od ulaganja najmanje 10 milijuna kuna i u tom razdoblju osigurano zapošljavanje najmanje 30 radnika, stopa poreza smanjena je na 7%; ako je dobit ostvarena ulaganjem najmanje 20 milijuna kuna i osigurano zapošljavavanje 50 radnika, stopa poreza je smanjena na 3%; ako je dobit ostvarena ulaganjem veća od 60 milijuna kuna i osigurano zapošljavanje najmanje 75 radnika, porez se ne plaća, tj. stopa je 0%.

Postavite pitanje
Ukoliko imate dodatnih pitanja ispunite obrazac na ovom linku.