Skip content

Savjetodavna služba HOK-a › 
Jesu li naučnici dužni položiti zaštitu na radu?
Savjetodavna služba HOK-a
Pronađi

Jesu li naučnici dužni položiti zaštitu na radu?

Naučnici koji se školuju za sva obrtička zanimanja, pa tako i frizere, moraju obavezno u 1. razredu prije početka praktične nastave u radnom procesu (kod obrtnika) obaviti min. 35-70 sati praktične nastave u školi kako bi upoznali osnove struke i položili zaštitu na radu. Iz potvrde o položenoj zaštiti na radu koja je sastavni dio radne mape koju naučnik mora voditi u obrtu, vidljivo je da je Zakonom o zaštiti na radu, te nastavnim planom i programom zanimanja određeno:

  1. da se sadržaji iz zaštite na radu obrađuju tijekom cijelog naukovanja s time da se osnove zaštite na radu obrade na samom početku naukovanja
  2. da je naučnik u smislu Zakona o zaštiti na radu osoba koja smije obavljati poslove jedino pod nadzorom zaposlenika osposobljenih za rad na siguran način
  3. da nastavu iz zaštite na radu u školi može izvoditi nastavnik struke (tehnologije zanimanja ili praktičnog dijela naukovanja) koji je dodatno osposobljen za rad na siguran način u toj struci.

Osoba koja je položila majstorski ispit za zanimanje frizer u okviru programa polaganja majstorskog ispita polaže poznavanje zaštite na radu u okviru područja pravnih propisa, te u okviru područja ALATI I PRIBOR poznavanje i primjenjivanje mjera zaštite kod upotrebe svih vrsta električnih aparata.

Napominjemo da su izrađena nova pitanja za majstorske ispite, gdje je predviđeno da se zaštita na radu polaže i u području radne pedagogije.

Postavite pitanje
Ukoliko imate dodatnih pitanja ispunite obrazac na ovom linku.