Skip content

Savjetodavna služba HOK-a › 
Na koji način poslodavac odnosno osoba s invaliditetom koja se samozapošljava ostvaruje pravo na besplatna poticajna sredstva ?
Savjetodavna služba HOK-a
Pronađi

Na koji način poslodavac odnosno osoba s invaliditetom koja se samozapošljava ostvaruje pravo na besplatna poticajna sredstva ?

Poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom i osobe s invaliditetom koje se samozapošljavaju mogu ostvariti poticaje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (dalje u tekstu: Zavod).

Poticaji se mogu ostvariti temeljem Pravilnika o poticajima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom (u nastavku: Pravilnik o poticajima; NN 44/14, 2/15, 13/15, 113/16 i 116/17), te Pravilnika o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom (u nastavku: Pravilnik o kvoti; NN 44/14 i 2/15).

Zavod dodjeljuje/isplaćuje slijedeće poticaje/potpore za zapošljavanje osoba s invaliditetom:

Subvenciju plaće osobe s invaliditetom (članak 4.-8. Pravilnika o poticajima)
Sufinanciranje troškova obrazovanja (članak 9.-14. Pravilnika o poticajima)
Sufinanciranje troškova za prilagodbu radnog mjesta – arhitektonska prilagodba (članak 15.-20. Pravilnika o poticajima)
Sufinanciranje troškova za prilagodbu uvjeta rada – tehnička prilagodba (članak 21.-26. Pravilnika o poticajima)
Sufinanciranje kamata na kreditna sredstva namijenjena kupnji strojeva, opreme, alata ili pribora potrebnog za zapošljavanje osobe s invaliditetom (članak 27.-30. Pravilnika o poticajima)
Financiranje troškova stručne podrške (članak 31.-34. Pravilnika o poticajima)
Posebna sredstva za programe inovativnog zapošljavanja (članak 35. Pravilnika o poticajima)
Posebna sredstva za otvaranje novih radnih mjesta i održavanje zaposlenosti u integrativnim radionicama i zaštitnim radionicama (članak 36. Pravilnika o poticajima)
Novčanu nagradu za zapošljavanje izvan kvote (članak 16.-18. Pravilnika o kvoti)Pitanje se nalazi još u slijedećim grupama:
Postavite pitanje
Ukoliko imate dodatnih pitanja ispunite obrazac na ovom linku.