Skip content

Savjetodavna služba HOK-a › 
Kako mogu registrirati moj-obrt.hr Internet domenu za svoj obrt?
Savjetodavna služba HOK-a
Pronađi

Kako mogu registrirati moj-obrt.hr Internet domenu za svoj obrt?

 Pojedini elementi globalnog informacijskog prostora, npr. pojedini WWW (web) poslužitelji, pojedina računala ili pojedine osobe prepoznatljivi su u Internetu po svojem nazivu (npr. www.moj-obrt.hr) ili elektroničkoj adresi (npr. kontakt@moj-obrt.hr). Ključni dio svakog takvog naziva ili adrese uvijek čini Internet domena (npr. moj-obrt.hr).

 Upravljanje domenskim prostorom Republike Hrvatske (tj. vršnom "hr" domenom) i registraciju Internet domena unutar "hr" domene obavlja Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet u skladu s ovlastima koje je 1993. godine dobila od Internet Assigned Number Authority (IANA), te prema važećim pravilima i trendovima u svijetu, a posebno u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom (https://www.dns.hr/portal/files/HRTLDpravilnik2010hr.pdf i https://www.dns.hr/portal/files/Izmjena_i_dopuna_Pravilnikahr.pdf). 

Besplatnu .hr domenu mogu registrirati:

  • pravne osobe (trgovačka društva, udruge, političke stranke i ostale organizacije s pravnom osobnošću) registrirane u RH;
  • fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostanu djelatnost u RH (obrtnici, umjetnici, liječnici i sl).

Naziv domene mora sadržavati jednu od mogućnosti:

  • registrirano ime ili
  • registrirano skraćeno ime ili
  • skraćenicu od početnih slova ili slogova višedijelnog registriranog imena.

 Postupak registracije besplatne domene, pokreće se na stranici https://www.dns.hr/portal/register.

 Vlasnici obrta prilikom popunjavanja podataka ne trebaju priložiti Rješenje potrebno za registraciju besplatne .hr domene iz razloga što su podaci Obrtnog registra RH dostupni putem on-line registra (https://www.dns.hr/portal/registrationdocuments).

 Na stranici https://www.dns.hr/portal/home može se u pretraživaču domena provjeriti jel je domena trenutno slobodna odnosno nije upisana u Registar .hr domena. 

 Svaki korisnik ima pravo na samo jednu besplatnu domenu. Ukoliko postoji potreba za registraciju više domena ili domene koja ne završava s .hr, takve domene se naplaćuju, a postupak registracije se pokreće kod ovlaštenih Registrara domena. 

Kontakt podaci:
Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet
HR-DNS služba za korisnike
Josipa Marohnića bb
HR-10000 ZAGREB
Telefon: 01 6661 555
E-Mail: helpdesk@carnet.hr
Fax: 01 6661 630

Postavite pitanje
Ukoliko imate dodatnih pitanja ispunite obrazac na ovom linku.